1722 vs. 112

 

Sinds 1 augustus 2017 bel je het nummer 1722 tijdens storm of wateroverlast als je de brandweer nodig hebt, maar er niemand (potentieel) in levensgevaar is. Het nummer 1722 moet ervoor zorgen dat de noodcentrales 112 niet overbelast geraken bij onweer en dat mensen die in levensgevaar zijn niet nodeloos moeten wachten. 

NIET-DRINGEND?

 

!!! Tijdens noodweer loopt het aantal telefoontjes al snel op. Wees geduldig en haak niet in, anders kom je weer achteraan in de wachtrij. De brandweer bekijkt vervolgens situatie per situatie en bepaalt wie eerst geholpen moet worden. Jouw oproep is geregistreerd, dus je hoeft niet terug te bellen naar 1722 (en al zeker niet naar 112!). Als de situatie intussen is opgelost, kan je best wel terugbellen naar 1722, zodat een ploeg niet nodeloos bij je langs komt.

Nog beter is om je melding te doen via de website www.1722.be. Zo hoef je niet nodeloos te wachten aan de telefoon. Je bericht wordt meteen verzonden naar de juiste hulpverleningszone die dit verder behandelt zoals de oproepen aan de telefoon.


DRINGEND?

Uiteraard kan het in bepaalde gevallen nodig zijn om dringende hulp te vragen. Enkele voorbeelden:

  • water in het bewoond gedeelte van je huis

  • een boom die op je huis of op de weg dreigt te vallen of gevallen is, of op elektriciteitskabels

  • het dak van je huis is grotendeels of volledig gaan waaien

  • noodoproepen voor brand, een verkeersongeval met geknelde personen, een reanimatie, een zwaar verwond persoon, e.a.

Wat kan je doen?

Bel 112