WAT IS BE-ALERT?

Een brand in je straat? Een overstroming in je gemeente? Een chemisch ongeval in je provincie? BE-Alert is een alarmeringssysteem waarmee de overheid je kan verwittigen in een noodsituatie. Zo kunnen inwoners op een snelle manier geïnformeerd worden en de nodige aanbevelingen krijgen, bv. om ramen en deuren te sluiten bij een brand.

Een bericht van BE-Alert kan je op verschillende manieren ontvangen: als sms, gesproken oproep via telefoon of gsm, e-mail.

WANNEER EEN BERICHT VAN BE-ALERT VERWACHTEN?

BE-Alert kan gebruikt worden voor verschillende types noodsituaties, bv. een brand, overstroming of stroomonderbreking, … Afhankelijk van de aard van de noodsituatie en de impact op de bevolking, zal een burgemeester, gouverneur of de Minister van Binnenlandse Zaken beslissen om BE-Alert als kanaal in te schakelen.

Een ander moment waarop je een bericht kan verwachten is wanneer er een test gebeurt. Steden en gemeenten kunnen zelf beslissen om zo’n test te organiseren. Ook vindt er één maal per jaar (meestal in de eerste week van oktober) een nationale test van BE-Alert plaats waarvoor alle steden en gemeenten kunnen inschrijven. Ook provinciale noodplanningsdiensten (zoals wij) doen dan mee. Deze test wordt georganiseerd vanuit het Nationaal Crisiscentrum (NCCN).

 

DEELNEMERS NATIONALE TEST BE-ALERT 2021

​​In 2021 vindt de nationale test plaats op donderdag 7 oktober. In de provincie Limburg hebben 32 lokale besturen aangegeven mee te zullen doen: Alken, Beringen, Bilzen, Bocholt, Borgloon, Bree, Diepenbeek, Gingelom, Ham, Hamont-Achel, Hasselt, Heers, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Kortessem, Lanaken, Leopoldsburg, Lommel, Lummen, Maaseik, Maasmechelen, Nieuwerkerken, Oudsbergen, Peer, Pelt, Riemst, Sint-Truiden, Tessenderlo, Tongeren, Wellen en Zutendaal. (Stand van zaken inschrijvingen op 7/10 om 9.00u)

Ook wij als dienst Noodplanning doen mee met de test en zullen een bericht sturen in enkele gemeenten die niet deelnemen aan de test. Dus zelfs als jouw gemeente niet deelneemt, kan het zijn at je een bericht ontvangt.

WELKE BOODSCHAP ZAL IK ONTVANGEN?

 

De boodschap die je krijgt, zal je de nodige aanbevelingen geven of je informeren over de evolutie of het einde van de noodsituatie.

Afhankelijk van de aard van de situatie, kan je volgende informatie krijgen:

  • de aanbeveling om te schuilen (ga het dichtstbij gelegen gebouw binnen, sluit ramen en deuren en schakel het ventilatiesysteem uit, luister naar de media)

  • de aanbeveling om de betrokken zone te evacueren en bijbehorende informatie over een opvangcentrum

  • informatie over hoe de situatie zich evolueert

Indien het bericht wordt verstuurd in het kader van een test dan wordt dit steeds vermeld in het bericht. Je moet dan verder niets doen.

METEEN VERWITTIGD BIJ EEN NOODSITUATIE:

SCHRIJF JE IN

Inschrijven doe je via de website van BE-Alert. Zowel je inschrijving als de berichten die je zal ontvangen zijn gratis. Ben jij al ingeschreven? Denk er dan aan om regelmatig je gegevens na te kijken.

Welke gezondheidsrisico's zijn hieraan verbonden?

Door de vlammen en rook die met een natuurbrand gepaard gaan, bestaat er een kans op brandwonden, ademhalingsmoeilijkheden en zelfs rookvergiftiging.

Meer info