Wat is BE-Alert?

Een grote brand in je buurt? Een overstroming in je gemeente? Een chemisch ongeval in je provincie? BE-Alert is een alarmeringssysteem waarmee de overheid je kan verwittigen in een noodsituatie. Zo kan je op een snelle manier geïnformeerd worden en de nodige aanbevelingen krijgen, bv. om ramen en deuren te sluiten bij een brand.

Een bericht van BE-Alert kan je op verschillende manieren ontvangen: als sms, als e-mail of als gesproken oproep via telefoon of gsm.

Wanneer mag je een bericht verwachten?

BE-Alert kan gebruikt worden voor verschillende types noodsituaties, bv. een brand, overstroming of stroomonderbreking, … Afhankelijk van de aard van de noodsituatie en de impact op de bevolking, zal een burgemeester, gouverneur of de Minister van Binnenlandse Zaken beslissen om BE-Alert als kanaal in te schakelen.

Een ander moment waarop je een bericht kan verwachten is wanneer er een test gebeurt. Steden en gemeenten kunnen zelf beslissen om zo’n test te organiseren. Ook vindt er één maal per jaar (meestal in de eerste week van oktober) een nationale test van BE-Alert plaats waarvoor alle steden en gemeenten kunnen inschrijven. Ook provinciale noodplanningsdiensten (zoals wij) doen dan mee. Deze test is een initiatief van het Nationaal Crisiscentrum (zie ook kader).

Welke boodschap zal ik ontvangen?

De boodschap die je krijgt, zal je de nodige aanbevelingen geven of je informeren over de evolutie of het einde van de noodsituatie.

Afhankelijk van de aard van de situatie, kan je volgende informatie krijgen:

  • de aanbeveling om te schuilen (ga het dichtstbij gelegen gebouw binnen, sluit ramen en deuren en schakel het ventilatiesysteem uit, luister naar de media)

  • de aanbeveling om de betrokken zone te evacueren en bijbehorende informatie over een opvangcentrum

  • informatie over hoe de situatie zich evolueert

Indien het bericht wordt verstuurd in het kader van een test dan wordt dit steeds vermeld in het bericht. Je moet dan verder niets doen.

Schrijf je in

Inschrijven doe je via de website van BE-Alert. Zowel je inschrijving
als de berichten die je zal ontvangen zijn gratis. Ben jij al
ingeschreven? Denk er dan aan om regelmatig je gegevens na te kijken.

Nationaal testmoment

Op elke eerste donderdag van de maand oktober vindt er een grootschalige nationale test plaats van BE-Alert, waarbij lokale besturen en provincies in heel het land op korte tijd een grote hoeveelheid berichten uitsturen. Dit dient zowel om de performantie van het systeem te testen als om het gebruik van het platform op te frissen. 

In 2022 vindt de nationale test plaats op donderdag 6 oktober. In de Limburg hebben 36 lokale besturen aangegeven mee te zullen doen: Alken, As, Beringen, Bilzen, Bocholt, Borgloon, Bree, Diepenbeek, Genk, Gingelom, Halen, Ham, Hamont-Achel, Hasselt, Hechtel-Eksel, Heers, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Hoeselt, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Leopoldsburg, Lommel, Lummen, Maaseik, Maasmechelen, Nieuwerkerken, Oudsbergen, Peer, Pelt, Riemst, Sint-Truiden, Tessenderlo, Tongeren, Wellen en Zutendaal. (Stand van zaken inschrijvingen op 5 okt. 2022 om 16.00u)

Ook wij als dienst Noodplanning doen mee met de test. Dus zelfs als jouw gemeente niet deelneemt, kan het zijn dat je een bericht ontvangt.

Hou er ook rekening mee dat niet iedereen op dezelfde manier test. Sommige gemeenten versturen als test bijvoorbeeld enkel e-mailberichten en geen sms’en of gesproken berichten.

Zoals steeds hoef je bij een testbericht zelf niets te doen.