09 juli 2023

Code ORANJE onweer (9 juli)

🟠⛈️ Code oranje in Limburg voor onweer op zondag 9 juli van 14u tot 20u.
Het KMI geeft aan dat er tussen deze middag en vanavond een grote kans is op felle onweersbuien, vooral in de oostelijke helft van het land.
Bij deze onweders kan er plaatselijk 20 tot 40 l/m² vallen op een uur tijd (of zeer lokaal meer). Plaatselijk kunnen er grote hagelstenen (tot 4 of 5 cm doorsnede) vallen en/of kunnen er felle rukwinden (tot 90 km/u of zeer plaatselijk meer) voorkomen.
Er kan lokaal hinder/schade veroorzaakt worden door wateroverlast, blikseminslagen, hagel en/of windstoten. We geven in sommige provincies code oranje, vooral om het criterium voor de grootte van de hagelstenen bereikt wordt.
Het KMI volgt de situatie op en indien nodig, kunnen andere provincies ook naar code oranje opgeschaald worden of kan code oranje verlengd worden in de tijd. In het westen zijn de risico’s kleiner, maar is een stevige onweersbui niet uitgesloten.
Heb je niet-dringende hulp nodig van de brandweer? Bel dan het speciale noodnummer 1722 of maak gebruik van het e-loket op https://1722.be. Zo hou je het noodnummer 112 vrij voor levensbedreigende situaties.

Reddingsstrook

De reddingsstrook is bij 4 op 5 bestuurders gekend, maar de praktijk toont aan dat de reddingsstrook nog te weinig gevormd wordt. Lees hier meer.

Lees meer »