INCIDENT

Code rood voor regen

ONDER VOORBEHOUD – DEZE PAGINA IS EEN PLAATSHOUDER

 

Algemene informatie

Het KMI heeft voor Limburg code rood afgekondigd wegens regen. 

Men verwacht [aan te vullen].

[Ter info drempels KMI: Reeds grote wateroverlast en nog zware neerslag op komst of > 50 l/m² in 1 uur* of > 60 l/m² in 6 uur of > 100 l/m² in 24 uur]

Naar aanleiding van deze kleurcode is de provinciale fase afgekondigd. Dit betekent dat het beheer van de gevolgen van het noodweer onder de coördinatie staat van de gouverneur.

Het is op basis van voorspellingen niet mogelijk te bepalen op welke plaatsen de regen zal vallen en hoe intens deze zal zijn. De impact kan hierdoor lokaal heel erg verschillend zijn. De kleurcode heeft dan ook eerder betrekking op het verwachte weerbeeld dan op de mogelijke schade of impact ervan.

Wat kan jij doen?
  • Blijf rustig, paniek is niet nodig
  • Zorg voor jezelf, je huisgenoten (inclusief je huisdieren) en je omgeving
  • Beperk je verplaatsingen en wees steeds voorzichtig wanneer je naar buiten gaat
  • Bekijk of je hulpmiddelen hebt om jouw woning extra te beschermen tegen water
  • Denk na waar je naar toe kan gaan indien er een overstroming dreigt
Noodnummers 112 en 1722

Wanneer bel je naar welk noodnummer?

  • Bel 112 wanneer er iemand in levensgevaar is.
  • Bel 1722 wanneer je hulp nodig hebt van de brandweer zonder dat iemand in levensgevaar is. Nog beter: maak gebruik van het e-loket op www.1722.be. Zo help je mee om de telefooncentrales te ontlasten.

 

Opgelet: verwacht echter niet dat de brandweer meteen na de melding bij 1722 aan jouw voordeur staat. Er zijn ongetwijfeld nog heel wat mensen die geholpen moeten worden. En uiteraard blijven levensbedreigende situaties steeds voorrang krijgen.

Zandzakjes

Vermoed je dat je thuis te maken zal krijgen met wateroverlast? Bijvoorbeeld omdat je in overstromingsgevoelig gebied woont of in het verleden al water in je woning binnen kreeg? Indien je dit wenst kan je je woning bijkomend beschermen door middel van zandzakjes.  

Waar kan je deze aankopen?

  • Woon je in Hasselt, Sint-Truiden of Wellen? Informeer dan via jouw gemeente waar je terecht kan voor zandzakjes.
  • Woon je in een andere Limburgse gemeente? Dan kan je deze aankopen in het recyclagepark.
 
De zakjes worden per set van 10 stuks verkocht voor de prijs van 5 euro. Er kunnen per jaar en per gezin 40 stuks aangekocht worden.
 

De zandzakjes moet je zelf nog vullen. Er wordt een handleiding meegeleverd (o.a. hoe vullen en plaatsen) die je ook hier kan downloaden.

 
Kaart met indeling hulpverleningszones in Limburg
Aanvullende tips

Ben je op zoek naar bijkomende informatie over wat je kan doen bij wateroverlast en overstromingen? Klik op elk van onderstaande afbeeldingen voor tips en aanbevelingen.

Relevante links

KMI
www.meteo.be

BE-Alert 
www.be-alert.be

Nationaal Crisiscentrum
www.crisiscentrum.be

Waterinfo
www.waterinfo.be