Kleurencodes noodweer KMI

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) speelt een belangrijke rol bij het informeren en waarschuwen van de bevolking voor potentieel gevaarlijk weer. Om duidelijke en begrijpelijke informatie te bieden, maakt het KMI gebruik van kleurencodes die de ernst van het verwachte weer aanduiden. Deze codes, die een snel inzicht verschaffen, variëren van groen tot rood en worden opgesteld op basis van verschillende weerkundige gegevens.

 

Wat betekenen de kleurcodes?

  • Code groen

Geen bijzonderheden

  • Code geel

Wees waakzaam

  • Code oranje

Wees voorbereid en volg de raadgevingen van de overheid op

  • Code rood

Onderneem actie om uzelf, anderen en indien mogelijk uw bezittingen in veiligheid te brengen en volg de raadgevingen van de overheid strikt op

 

Wat doen wij?

Door tijdig relevante waarschuwingen te verspreiden, kunnen burgers en hulpdiensten zich voorbereiden op mogelijke noodsituaties. Ook wij als provinciale noodplanningsdienst volgen de situatie op vanaf er een code geel wordt uitgevaardigd.  

Bij een code oranje zal er vanuit onze dienst een BE-Alert e-mail met adviezen worden verzonden naar alle ingeschrevenen in de provincie. Deze adviezen zullen richtlijnen bevatten om de individuele impact van het weer te beperken.

In geval van code rood zullen we een BE-Alert SMS versturen naar alle ingeschrevenen in de provincie. Deze SMS bevat een link naar een crisiswebpagina die uitgebreidere informatie en aanbevelingen biedt.

Indien er naar aanleiding van extreem weer nood is aan coördinatie van de hulp op provinciaal niveau kan de provinciale fase van het crisisbeheer worden afgekondigd door de gouverneur.

 

Wat kan jij doen?

  • Informeer je over de weersituatie en eventuele waarschuwingen via de website van het KMI
  • Installeer de app van het KMI op je telefoon. Ook daar worden de waarschuwingen weergegeven. Je kan ook instellen om hiervan een melding te krijgen.
  • Neem waar mogelijk zelf de nodige voorzorgen, uiteraard zolang de weersomstandigheden het toelaten.
  • Volg bij code oranje of rood de aanbevelingen van de overheid (strikt) op.
  • Schrijf je in op BE-Alert om richtlijnen en aanbevelingen rechtstreeks te ontvangen

 

Meer informatie

Overzichtskaart actuele waarschuwingen KMI

Uitleg waarschuwingen KMI

KMI-app Apple Store

KMI-app Google Store

Be-Alert