Reddingspunten

GROENE PROVINCIE

 

Limburg is de provincie bij uitstek om te vertoeven in het groen. Je kan er naar hartelust genieten van de natuur en de afwisselende landschappen. Wandelen, fietsen of paardrijden… het zijn ideale manieren om tot rust te komen. Maar wat als je iets aan de hand krijgt? Hoe weet je dan waar je bent?

De paaltjes van de fiets- en menroutes zijn uitgerust met Lambert-coördinaten. Noodgeval? Dan kan je de cijfers op het paaltje doorbellen naar het het nummer ‘112’.

Handige tip: als je een wandelroute volgt, neem een foto van de kaart bij het vertrekpunt. Zo kan je, indien nodig, ook altijd doorgeven waar je vertrokken bent, welke route je volgde, in welke richting en hoe lang je al aan het stappen bent. Zo kunnen de hulpdiensten ook een inschatting maken van je locatie.

Naast de paaltjes van het fiets- en menroutenetwerk staan er sinds 2013 op strategische plaatsen reddingspunten opgesteld in de Limburgse natuurgebieden. In totaal gaat het om 208 punten.

Als bezoeker en natuurliefhebber kan je deze punten gebruiken om, naast een ongeval, ook een (beginnende) natuurbrand te melden aan de interventiediensten.

Kom je een reddingspunt tegen dat beschadigd is of waarvan de cijfercode onduidelijk is geworden? Neem een foto en stuur deze naar reddingspunt@limburg.be.

HOE GEBRUIKEN?

 

Bel bij een noodgeval de noodcentrale 112 en vermeld de code van het dichtstbijzijnde reddingspunt dat begint met ’32-‘. 

De operatoren van de noodcentrale weten zo waar je je bevindt en geven deze informatie door aan de hulpdiensten. De hulpdiensten beschikken dan weer over atlassen waardoor ze de snelste en best berijdbare weg vinden om tot bij jou te geraken.

Foto: Robin Reynders