23 juni 2022

Vogelgriep: bewakingszone

Naar aanleiding van de aanwezigheid van vogelgriep in de gemeente Zoutleeuw, heeft het Voedselagentschap (FAVV) een bewakingszone ingesteld van 10 km rond de haard. Deze omvat ook (delen van) de Limburgse gemeenten Halen, Herk-de-Stad, Nieuwerkerken en Sint-Truiden.
 
Hoewel het niet meer verplicht is sinds 14 mei, blijft het aangeraden aan zowel particuliere als professionele houders om hun dieren af te schermen van wilde vogels die het virus mogelijk dragen. Dit kan met behulp van netten. De dieren voederen moet wel nog steeds verplicht binnen gebeuren, drenken gebeurt ook bij voorkeur afgeschermd.
Wanneer een verhoogde sterfte wordt opgemerkt, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten houders onmiddellijk hun dierenarts contacteren. Wandelaars die een dode wilde vogel opmerken kunnen dit te melden via het gratis nummer 0800/99 777.
 

Risico natuurbrand: code groen

In overleg met Natuur en Bos wordt het alarmniveau voor de Limburgse bossen en natuurgebieden vandaag teruggebracht naar code GROEN. Er is geen bijzonder risico op natuurbrand.

Lees meer »