10 oktober 2022

Vogelgiep vastgesteld in Tongeren

Naar aanleiding van de aanwezigheid van vogelgriep in Tongeren heeft het Voedselagentschap (FAVV) een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 km ingesteld rond de haard.
 
👉 De beschermingszone omvat delen van de gemeenten Borgloon, Hoeselt, Kortessem en Tongeren
 
👉 De bewakingszone omvat (delen van) de gemeenten Awans, Bassenge, Bilzen, Borgloon, Crisnée, Heers, Herstappe, Hoeselt, Juprelle, Kortessem, Oreye, Riemst, Tongeren en Wellen
 
In de zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd. Wanneer een verhoogde sterfte wordt opgemerkt, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten houders onmiddellijk hun dierenarts contacteren.
 
Hoewel het niet meer verplicht is sinds 14 mei, blijft het ook voor particulieren aangeraden om hun dieren af te schermen van wilde vogels die het virus mogelijk dragen. Dit kan met behulp van netten. De dieren voederen moet wel nog steeds verplicht binnen gebeuren, drenken gebeurt ook bij voorkeur afgeschermd.
 

Reddingsstrook

De reddingsstrook is bij 4 op 5 bestuurders gekend, maar de praktijk toont aan dat de reddingsstrook nog te weinig gevormd wordt. Lees hier meer.

Lees meer »